Hypotheek meeverhuizen

Kan ik mijn hypotheek meeverhuizen naar mijn nieuwe woning?

Je begint te merken dat je huidige woning te klein is geworden door de gezinsuitbreiding. Tijd dus voor een nieuwe woning met het liefst een extra slaapkamer, ruimere badkamer en een grote garage voor je auto en andere spullen. Je oog is gevallen op een nieuw huis en al snel staat het bord ‘te koop’ in je eigen tuin. Echter is dit nieuwe huis een stuk duurder waardoor de hypotheek ook aangepast moet worden. Maar wat moet je doen met je huidige hypotheek? Kan je deze hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning? Of is het verstandiger om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Het is aan te raden om deze twee mogelijkheden goed tegen elkaar af te wegen. WHC Hypotheken helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Je hypotheek meenemen bij verhuizing

Als je een ander huis koopt, betekent het niet automatisch dat je ook een nieuwe hypotheek moet aanvragen. Je kunt namelijk meerdere dingen doen met je hypotheek. Meeverhuizen is één van de opties. Dit is met name aantrekkelijk als je voor een langere tijd een laag rentepercentage hebt afgesproken of vanwege een andere hypotheekvorm zoals een bankspaarhypotheek. Het meeverhuizen van je hypotheek betekent overigens niet dat je de hypotheek daadwerkelijk kunt meenemen. Je hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude woning. Je neemt als het ware alleen de voorwaarden mee zoals de lage rente. De hypotheekverstrekker ziet het verhuizen naar je nieuwe woning dan ook als een nieuwe hypotheekaanvraag. Er zal dus opnieuw worden gekeken of je op basis van je huidig inkomen het hypotheekbedrag kunt lenen en dus mee kunt nemen naar je nieuwe woning. Ook zijn opnieuw notaris-, taxatie en kadastrale kosten verschuldigd.

Groter huis betekent vaak een hogere hypotheek

Als je een extra slaapkamer, grotere badkamer, een garage en een tuin wilt dan is de kans groot dat de nieuwe woning een stuk duurder is dan je oude woning. Als je kiest om je huidige hypotheek mee te nemen, dan is de kans groot dat je een extra hypotheek dient af te sluiten om het huis te kunnen kopen. Deze extra hypotheek dien je af te sluiten bij je huidige hypotheekverstrekker, een andere aanbieder wil dit meestal niet doen.

Hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning?

Het is dus zeker mogelijk om je oude hypotheek mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Vooral als je een veel lager rentepercentage hebt dan de huidige marktrente, voor een langere rentevaste periode is het verstandig om dit te doen. Echter blijven de kosten hetzelfde. Een nieuwe hypotheek afsluiten, geheel passend bij de nieuwe woning en de actuele financiële, en persoonlijke omstandigheden, is vaak een betere optie. Het voordeel van je hypotheek meeverhuizen is dat je in de meeste gevallen boetevrij kunt aflossen. De keuze tussen deze twee opties ligt echter bij jou. Wij kunnen jou hierin wel adviseren. Neem contact met ons op en maak een afspraak voor een goedkoop hypotheekadvies!

Afspraak maken >