Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je zekerheid van een verantwoorde hypotheek en beperkt de eventuele financiële risico’s in de toekomst wanneer je een woning koopt. Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, weet je zeker dat deze ook past bij jouw inkomen. Zo weet je zeker dat de maandelijkse lasten voor je woning nooit te hoog zijn. Hierdoor kom je niet in financiële problemen doordat je bijvoorbeeld niet genoeg geld overhoudt om van te leven. Iedereen heeft immers geld nodig om verzekeringen te betalen, boodschappen te doen en eventueel te sparen voor de toekomst. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voldoet namelijk aan de door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting voorgelegde normen.

NHG als financieel vangnet

Het doel van de Nationale Hypotheek Garantie is het bijspringen in situaties waarbij je je hypotheek niet meer kunt betalen. Dit soort situaties zijn zeer vervelend, maar het kan iedereen overkomen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je tijdelijk werkloos bent en thuis zit met een lager inkomen dan voorheen. Ook wanneer je arbeidsongeschikt raakt, is de NHG een steuntje in de rug. Een andere situatie die invloed kan hebben op je inkomen is een echtscheiding. Verder kan het gebeuren dat je partner komt te overlijden, waardoor je genoodzaakt bent om het huis te verkopen. Met een NGH kan de restschuld in het geval van overlijden soms onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden worden.

Hypotheek met NHG afsluiten

Wanneer je een bestaande woning koopt kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Ook de financiering van een nieuwbouwwoning, renovatie of verbouwing kan met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten worden. WHC Hypotheken kan voor jou berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen met NHG. We vertellen ook graag welke voorwaarden van toepassing zijn in jouw situatie. Er is een kostengrens verbonden aan hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie. In 2018 is die kostengrens als volgt:

  • De maximale kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is € 265.000 (100% van de marktwaarde).
  • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is € 280.900 (106% van de marktwaarde). Het bedrag dat je meer mag lenen moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Aan de Nationale Hypotheek Garantie zijn wel kosten verbonden; deze kosten bedragen als regel 1% van de lening en wordt door de notaris bij het passeren van de hypotheek ingehouden. De kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De kosten verdien je gemakkelijk weer terug aangezien de banken forse kortingen geven op NHG leningen. Deze korting kan wel oplopen tot 0,6% rente per jaar.

Wil je weten wat WHC Hypotheken voor jou kan betekenen omtrent de Nationale Hypotheek Garantie? Neem gerust contact op via 023-5250311. Wij geven je graag persoonlijk advies!