Overwaarde woning gebruiken

Na een aantal jaren kan je huis meer waard zijn dan toen je het kocht. Na het verkopen van je huis en het aflossen van je hypotheek houd je een bedrag over. Dit principe heet overwaarde. Een andere naam voor overwaarde is eigenwoningreserve. De waarde van je woning is dus hoger dan de waarde van je lopende hypotheek. Je kunt de overwaarde van je huis investeren in een aantal zaken. Bijvoorbeeld om bij een nieuw huis de hypotheek te verlagen, het verbouwen van je huis, om te sparen voor je pensioen of voor de aankoop van een nieuwe auto. Hoe dit precies in zijn werk gaat en waarvoor je de overwaarde allemaal kan gebruiken, leggen we je graag uit in dit artikel.

Of neem contact op voor advies

Let op de bijleenregeling en hypotheekrenteaftrek

Als je overwaarde op je huis hebt, krijg je te maken met een bijleenregeling en hypotheekrenteaftrek. De bijleenregeling betekent dat je de overwaarde gebruikt voor de aankoop of verbouwing van je nieuwe woning, waardoor je een lagere financiering nodig hebt. Indien je eerst tijdelijk gaat huren geldt een speciale regeling. De bijleenregeling is door de overheid bedacht om te voorkomen dat men de overwaarde gebruikt voor consumptieve doeleinden zoals het kopen van een auto of meubilair in plaats van dit bedrag te investeren in een nieuwe woning. Het niet voldoen aan de bijleenregeling heeft fiscale gevolgen. De bijleenregeling is zeer ingewikkeld, goed advies van een WHC hypotheekadviseur is daarom belangrijk.

Mogelijkheden overwaarde huis gebruiken

  • Overwaarde huis gebruiken voor verbouwing
  • Overwaarde huis gebruiken voor nieuwe woning; volgens de bijleenregeling kun je de winst van je oude huis gebruiken om de hypotheek van je nieuwe woning te verlagen
  • Grote uitgaven zoals een wereldreis of een auto
  • Tweede huis kopen
  • Aanvulling op pensioen; de hypotheekrente is over deze overwaarde niet aftrekbaar
  • Sparen
  • Kinderen of kleinkinderen financieel ondersteunen
  • Leningen afbetalen
  • Overwaarde opeten

Let hierbij op de fiscale gevolgen van het bestedingsdoel.

Overwaarde huis investeren – persoonlijk advies

Wil je meer weten over hoe en waarvoor je je overwaarde kunt investeren? Wij adviseren je graag hoe je op een veilige manier van je overwaarde kunt profiteren. Neem contact met ons op om een afspraak te maken zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.

Afspraak maken >