Eigen woning krediet

 

Goed alternatief voor een tweede hypotheek

Wist je dat je als huiseigenaar rentekorting kunt krijgen als je een krediet afsluit? Speciaal voor eigen woningbezitters is er een aantrekkelijke aanbieding: het Eigen Woning Krediet. Deze vorm van krediet wordt door kredietaanbieders ook wel de ‘Woning Voordeel Financiering’ genoemd, ‘Huiseigenaar Doorlopend Krediet’ of ‘Huiseigenaar Persoonlijke Lening’. Het Eigen Woning Krediet is een goed alternatief voor een tweede hypotheek. Bij het afsluiten hoef je niet naar de notaris en je hoeft ook geen taxatiekosten te betalen, terwijl je wel een aantrekkelijke rentekorting ontvangt.

Je kunt het opgenomen bedrag vrij besteden, bijvoorbeeld voor de aankoop van duurzame goederen of om een bestaande (hypothecaire) lening af te lossen. Alleen voor bestedingen betreffende aankoop c.q. verbouwing van de woning of voor financiering van een restschuld na verkoop van de oude woning is de rente aftrekbaar.

Vorm van Doorlopend krediet of Persoonlijke Lening

Het Eigen Woning Krediet is in meerdere varianten te verkrijgen. Als vorm van een doorlopend krediet kun je tot de afgesproken limiet onbeperkt geld opnemen. Het bedrag dat je hebt afgelost, kun je weer opnemen tot aan je limiet. Op die manier heb je altijd geld achter de hand. Bij deze kredietvorm, inclusief opnames, is het nadeel dat de bewijslast om voor fiscale renteaftrek in aanmerking te blijven komen moeilijk is aan te tonen.

Je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening met een vaste looptijd en een vaste rente voor de duur van 5 jaar. Heb je een langere looptijd, dan kan de rente weer voor maximaal 5 jaar worden vastgelegd. Je betaalt geen boete voor extra of geheel ineens aflossen. Deze annuïteiten lening voldoet standaard aan alle eisen om renteaftrek te garanderen.

Eigen Woning Lening is geschikt indien:

  • Je in het bezit bent van een eigen woning.
  • Er een regelmatig terugkerende geldbehoefte is.
  • Je een hoger bedrag wilt lenen.
  • Je zekerheid belangrijk vindt.
  • Je leeftijd bij aanvragen dient minimaal 21 en maximaal 68 jaar te zijn, de eindleeftijd 74 jaar.
  • Voldoet standaard aan fiscale eisen renteaftrek bij de daarvoor geldende bestedingen.