Te dure lopende lening oversluiten

 

De nachtmerrie van elke klant: gevangen in je eigen lening

Door de toenemende aanscherping van de leennormen, of verouderde kredietvormen zonder aflossing kan het zomaar gebeuren dat je ‘gevangen’ zit in je eigen lening. Het treft met name consumenten die in het verleden een maximale lening hebben genomen en nu niet meer in aanmerking komen om de lening tegen betere condities bij een andere partij over te sluiten. Gevolgen kunnen zijn dat de maandlasten op den duur niet meer te betalen zijn en de rentepercentages op deze leningen alsmaar blijven stijgen.

De overheid wil hier graag een oplossing voor bieden en heeft in 2012 een wijziging in de Gedragscode Consumptief Krediet doorgevoerd. Zie www.vfn.nl, ‘Gedragscode 2014’ artikel 6.e. Vanwege het klantbelang onderschrijft de toezichthouder deze ontwikkeling.

WHC Hypotheken heeft nu mogelijkheden om je wél te helpen

WHC neemt, als goede intermediair, de zorgplicht serieus. Daarom zijn er nu mogelijkheden om jou als klant de helpende hand te bieden indien je gevangen zit in je huidige lening. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het oversluiten van dergelijke leningen wanneer het krediet veelal niet voldoet aan de VFN leennormen. Het moet wel aantoonbaar in het belang van jou als consument zijn waarbij in de nieuwe overeenkomst een aflossingscomponent aanwezig is (het liefst een vaste looptijd tot algehele aflossing) en eventueel een lager rentepercentage.

Zorgplicht acties

In het kader van vervulling van de zorgplicht en nazorg activiteiten verstrekken de meeste banken extra informatie omtrent jouw leendossier.

Wat verwacht de wetgever van ons?

Er wordt van het intermediair verwacht dat zij de klanten gaan benaderen wanneer er geen of onvoldoende afloscapaciteit is (denk aan een lopend rentekrediet en een DK met 1% aflossing) en/of het rentepercentage niet meer marktconform is en derhalve te hoog is ten opzichte van de lening die men nu zou kunnen krijgen. Je kunt bij ons een nieuwe kredietaanvraag doen en wij zullen het traject verder samen met je doorlopen.

Voor de definitieve beoordeling en verwerking van de nieuwe lening dienen wel extra documenten aangetoond te worden.